11-06-24
Tijdens de ALV-deelsessies stond duurzaamheid binnen onze branche centraal. Het was ontzettend waardevol om hierover met elkaar in gesprek te gaan en geïnspireerd te worden door praktijkvoorbeelden. Twee deelsessies hebben wij al toegelicht in een vorig bericht. Bij deze de laatste twee deelsessies.
Sessie | C02 reductie
Sunrise Medical presenteerde hun aanpak voor het verlagen van de CO2-footprint. De eerste stap in dit proces is het zo gedetailleerd mogelijk bepalen van de footprint. Hiervoor voert Sunrise Medical, Life Cycle Assessments (LCA) uit voor hun producten.
De eerste rapportages werden gedeeld tijdens de tafelsessies. Deze assessments bekijken de footprint over de gehele keten, het liefst vanaf de ijzerertsmijnen tot aan het einde van de levenscyclus van het product. Hierdoor wordt inzicht verkregen in waar de grootste bijdrage aan de CO2-footprint plaatsvindt: materiaalkeuze, transport, welke leveranciers al duurzaam zijn, inclusief factoren uit het gebruik (opladen) en onderhoud (reparatie onderdelen). Hoe gedetailleerder de analyse, des te effectiever kan worden gehandeld.
Op basis van deze input kunnen acties worden bepaald:
- Circulair maken van onderdelen (refurbishment, remanufacturing)
- Aanpassingen in designs (materiaalkeuze, makkelijker te servicen)
- Leveranciersselectie en verbetermaatregelen bij leveranciers
- Etc.
Tijdens de sessie werd snel het idee geopperd om de CO2-footprint van gelijksoortige producten van verschillende fabrikanten te vergelijken. Het werd echter al snel duidelijk dat dit bijna niet haalbaar is. De rapporten worden opgesteld op basis van verschillende uitgangspunten en aannames, wat standaardisatie bemoeilijkt. Belangrijker op dit moment is te kijken hoe bedrijven het onderwerp op de agenda hebben staan, welke inzichten en maatregelen zij kunnen nemen, en daadwerkelijk nemen. Uiteindelijk moet de drijfveer zijn om onze klimaatimpact te reduceren, en is samenwerking cruciaal. Alleen gezamenlijk met de keten kunnen we de CO2-uitstoot effectief reduceren.
Sessie | Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO)
Tijdens deze sessie is uitgebreid stilgestaan bij de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Marianne van Schaik heeft hierover namens PSO een presentatie gegeven, waarbij onze leden met name nieuwsgierig waren naar wat dit keurmerk voor de afzonderlijke bedrijven betekent. Veel van onze bedrijven maken producten voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. De conclusie was dat het mooi zou zijn als deze producten gemaakt worden door onder andere medewerkers met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Met het TNO-keurmerk PSO bewijzen de bedrijven dat deze medewerkers duurzaam en inclusief aan het werk zijn.